AnasayfaBlogLifestyleGelinliğin Yıldız Olsun: Duvak Modeli Nasıl Seçilmeli?
Arka planda beyaz tül perdelerin, masa, sandalye ve aynanın bulunduğu oda içerisinde duran gelin, sağ elini beline koyarak poz veriyor. Gelinin üzerinde straplez model bir gelinlik ve kafasında ise tül bir duvak bulunuyor.

Gelinliğin Yıldız Olsun: Duvak Modeli Nasıl Seçilmeli?

Düğün heyecanı tüm hızıyla devam ediyor! Misafirler, davetliler, düğün mekanı, bekârlığa veda… Derken detaylar da bir yandan teker teker halloluyor. Telaş hiç bitmiyor. Blogumuzda, Düğün Davetli Listesi Nasıl Hazırlanır anlattık, Unutulmaz Bir Bekârlığa Veda Partisi için Öneriler verdik ve düğün hazırlıklarında sana birçok konuda yardımcı olduk. Tabii ki bu kadarla bitmedi! Şimdi de sana duvak modelleri hakkında bilgi verecek ve duvak modelleri nasıl seçilmeli, nelere dikkat edilmeli detaylıca anlatacağız.

En özel ve gösterişli gelin aksesuarlarından olan gelin duvağı gelinliğini tamamlayan en özel parçalardan biri. Bu nedenle gelinlik tipine göre duvak modellerini bilmek ve uygun gelin duvağını seçmek de ilgi ve bol bol araştırma istiyor. Biz bu yazıda sana; duvak nedir, neden kullanılır ve hangi kriterlere göre seçilir teker teker anlatarak biraz yol göstermiş olacağız. O zaman hadi başlayalım! Fakat bir yandan invidza.com ’u yeni bir sekmede açmanı tavsiye ederiz. Yazımızı okuduktan sonra yeni nesil düğün davetiyelerimizi inceleyebilir ve düğününle ilgili önemli bir detayı daha hızlıca aradan çıkarabilirsin.

Duvak Nedir?

Yerlere kadar uzanan, upuzun danteller ya da minimal, sade tüller… Ne olursa olsun her gelinin hayalinin bir parçası duvaklar. Gelinliğe yakışan, estetik görünümünün altında farklı anlamlar da yatıyor. Duvak modellerinin, her gelenekte farklı farklı anlamları var. Temelde, duvak, gelinlerin başına taktığı tül, şifon, ipek ya da saten bir kumaş... Hangi geline sorarsanız sorun, gelinliğin olmazsa olmaz parçası. Duvak, eski çağlarda gelinleri kötülüklerden korumak amacıyla takılırmış. Eski kraliyet ailelerinde ise gücün göstergesi olarak bilinirmiş. Duvak, ne kadar uzun seçilirse, aile o kadar saygın sayılırmış. Anadolu kültüründe ise duvak kalktığı zaman, damat ilk kez gelini eşi olarak görebilirmiş.

Günümüzde duvak kullanımı artık bu anlamlardan çok uzaklaşsa da hâlâ gelinliğin en göz alıcı parçalarından biri olduğu kesin. Uygun duvak olmadan gelinlik boş ve gösterişsiz. Duvak, aynı zamanda, sade gelinlik tercih eden gelinlerin, gelinliği hareketlendirmek için kullandığı bir detay. Duvağın ne olduğundan kısaca bahsettik. Şimdi gelelim en önemli kısma: Duvak modelleri nasıl seçilmeli?

Duvak Neden Takılır?

Bir duvağın ana işlevi, gelinin elbisesi için mükemmel bir atmosfer sağlamaktır. Aynı zamanda “gelin giyiminin” bir parçası olarak da adlandırılabilir ve normalde ipek, tül veya dantel gibi hassas malzemelerden yapılır.

Duvak; genellikle bir gelinlikle giyilen bir aksesuar, normalde basit olan bir giysiye cazibe ve stil katar. 

Gelin Duvağının Anlamı Nedir?

Duvak, her gelinin düğün gününde takması gereken bir parçadır. Sadece gelinin saflığını göstermekle kalmayacak, aynı zamanda bir gizem ve romantizm duygusu da katacaktır. 

Gelin duvağı, gelinin saf ve masum olduğunun bir simgesidir. Duvağın birçok anlamı vardır, ancak hepsi saflık ve masumiyetle bağlantılıdır.

Farklı Gelinlik Modelleri için Farklı Duvak Modelleri

Her gelinliğin tarzı bambaşka. Daha önce de söylediğimiz gibi; duvak seçimine göre, gelinliğin bütünlenecek. Bu nedenle piyasada birçok farklı hazır duvak modeli var! Fransız duvak modelleri, uzun duvak modelleri ya da kısa duvak modelleri tamamen senin gelinlikteki zevkinle alakalı. İçine sinen, gelinliğini güzel gösterecek bir duvak seçimi yapabilmek için önce gelinliğini çok iyi tanımalısın. Kısa bir gelinliğin varsa duvağın çok uzun olmamalı; gelinliğin duvağın içinde kaybolur. Ya da kabarık gelinlik modelleri her uzun duvağı kaldırmayabilir.

Eski bir binanın önünde duran gelin sol eli ile yüzünü tutarken sağa doğru bakıyor. Gelinin duvağı havada duruyor.

Dikkat etmen gereken ince, küçük detaylar var! Upuzun bir duvak çoğu genç kızın rüyası biliyoruz! Fakat kısa bir duvakla da harika görünebilirsin. Hadi, duvak modellerini biraz daha yakından tanıyalım:

Zarif ve Göz Alıcı Danteller: Fransız Duvak Modeli

2019 duvak modelleri arasında belki de en popüler olanlardan biriyle başlayalım mı? Fransız duvak modeli, özellikle vintage modasının hâkim olduğu son yıllarda giderek daha fazla gelin tarafından tercih ediliyor. Fransız duvak modeli, şapka gibi başın üst tarafına takılıyor. Kısa, ince bir tül ile yüzü kapatıyor. Bu nedenle saç modelini de topuz tercih edebilirsin. Fransız duvak modelinin bir avantajı da neredeyse tüm gelinlik modellerine uyum sağlaması. Özellikle kabarık gelinlik tercih edeceksen, gelinliğinin eteğini ön plana çıkarmak için bu duvağı seçmeni öneririz. Tabii yüz şeklin ve düğün konseptinin bu nostaljik görünüme uygun olup olmadığı; dikkat etmen gereken diğer konular.

Yakın plan çekimde gelinin başında yüzünün yarısına kadar uzanan ve çiçek desenleri olan bir duvak bulunuyor. Gelin gözleri kapalı duruyor ve gülümsüyor.

Nostaljik: Rahibe Duvak Modeli

Sıra geldi iddialı bir duvak modeline… Yere kadar uzanan, zarif dantellerle bezeli bu duvak, gelinin saçlarına, biraz arkaya gelecek şekilde hafifçe oturtuluyor. Rahibelerin başörtüsüne benzer duruşu nedeniyle bu ismi alıyor. Şal gibi omuzları da sardığı için bu duvak modelini tercih edecek gelin adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar var: Eğer kolları kapalı ve yoğun dantelli bir gelinlik giyeceksen, rahibe duvak modelinden uzak durmalısın! Bu model, omuzları sardığı için uzun kollu gelinliklerle güzel görünmeyecektir. Yoğun dantel detayları da fazla işlemeli bir gelinlikle çok boğucu olabilir. Sade ve uzun gelinlik tercih eden gelinler ise bu gelinlikle asil bir görünüme kavuşabilir.

Gelin ormanlık bir alanda, bir ağaç dalının önünde yan dururken sağına doğru bakarak gülümsüyor, gelinin kafasında uzun bir duvak ve üzerinde dantelli bir gelinlik bulunuyor.

Sade ve Klasik: Omuz Hizası Duvak Modeli

Omuz hizası duvak modeli, sade ve şık bir görünüme sahip duvak modellerinden. Uzun duvak tercih eden gelinlerin yaşadığı sorunlardan biri de duvağın sürekli ayağa takılıp durması. Birinin seninle birlikte sürekli gezip duvağını tutması veya dans ederken kalabalık içinde duvağının zarar görmesini istemezsin herhalde. Bu nedenle uzun duvak düşünsen bile düğünündeki insan sayısını da düşünerek duvak seçerken kısa modelleri değerlendirebilirsin. Düğününe katılacak insan sayısını söyleme konusunda invidza’nın akıllı düğün davetiyeleri sana yardımcı olabilir. Fakat konfor mu yoksa gösteriş mi? Bunu tercih etmek sana kalıyor!

Gelin iki eli ile birlikte duvağını tutuyor ve gülümsüyor.

Yıldız Sensin! Şapel ve Katedral Duvak Modelleri

Şimdiye kadar daha sade ve mütevazi duvak modellerinden söz ettik. Bugün hayatının en önemli günü değil mi? E hadi o zaman biraz gösteriş yapalım! Şapel duvaklar 2,5 metrenin üzerinde; katedral duvaklar ise 3 metrenin üzerinde olan duvak modelleridir. Bu duvaklar, başlı başına yeterince zarif ve gösterişlidir. Üstelik balık model gelinliklerle de nefis uyum yakalar. Sade bir kır düğününde bu duvağı kullanmak çok iyi bir tercih olmayabilir.

Eğer tercihin geniş bir balo salonu olacaksa ve gösterişli bir düğün konseptin varsa hiç düşünme! Şapel ve katedral duvakların ihtişamı tam sana göre. Tabii bu kadar büyük bir düğünde davetli sayısı da çok olacaktır. Sevdiğin herkesi yanında görmek için online düğün davetiyelerini kullanarak herkesle bu mutlu gününü paylaşabilirsin!

Plajda olan gelin, denize arkası dönük bir şekilde duruyor. Gelinin üzerinde dantel işlemeli bir gelinlik ve kafasında uzun bir duvak bulunuyor.

Duvak Modelini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Gelinliğinin duvak modeli üzerindeki etkisini anlamışsındır. Bu nedenle gelinliğin duvağınla aynı renk olmalı. Fakat düğün mekânı ve yüz şeklinin de duvak ile uyumlu olması önemlidir. Çünkü düğün mekânı düğünün konseptini belirler. Örneğin; konsolosluklarda yapılan düğünler ya da sade kır düğünleri için Fransız duvak modelleri idealdir. Dar bir alanda, kalabalık bir kitlenin içinde upuzun bir duvakla dolaşmaya çalıştığını düşünsene… Ya da geniş bir balo salonunda, oymalar ve süslemelerin içinde klasik bir gelinliği…

Duvak, yüz şekline de uyum sağlamalı. Köşeli bir yüzün varsa rahibe duvak modeli gibi yüzünü ince uzun gösterecek bir modeli tercih edebilir; çene kemiğini kapatabilirsin. Tam tersine, yuvarlak yüz tipine sahipsen; yüz hatlarını ve gözlerini ön plana çıkarmak için topuzuna takılan ince kumaş bir duvak sana daha uygun olacaktır.

Gelin beyaz tüllerin arasında gülümseyerek poz veriyor.

Tercihin ne olursa olsun bu senin en özel günün! Bol bol eğlenmeyi unutma! invidza Blog, düğününü güzelleştirecek tavsiyelerle yanında. Yeni nesil video davetiyelerimiz ile düğününü kolaylaştırmak sadece bir tık uzakta. Tüm sevdiklerine, kendi isimlerine özel olarak, animasyonlarla süslenmiş bir video davetiye gönderebilir; online davetiyenin yenilikçi avantajlarından faydalanabilir, LCV'leri tek merkezden kontrol edebilirsin. Devir değişiyor, ekonomik ve faydalı çözümlere yönelmekte yarar var. Hadi düğün davetiyelerimize bir göz at, dilediğini seç ve hemen tasarlamaya başla! >> invidza Düğün Davetiye Modelleri

Duvak Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

Hangi duvağın seçileceğine karar vermek, düğün günü görünümünü yaratmada önemli bir andır. Yüzü çerçeveleyen 10 cm’den, zemini kaydıran 300 cm’ye kadar değişen gelin duvağı stilleriyle, gelin adayları çok sayıda seçenek karşısında şaşkına dönüyor. 

Dikkate alınması gereken önemli bir faktör, gelinliğinin tarzı ve hangi duvak uzunluğunun onu tamamlayacağıdır. Örneğin,  midi bir gelinlik alacaksanız, daha kısa bir duvak seçmek en mantıklısı olacaktır. Öte yandan, uzun kuyruğu olan ayrıntılı bir gelinlik giyiyorsan, daha uzun bir duvak seçmek gelinliğini vurgulamana ve çerçevelemene yardımcı olacaktır.

Ayrıca, düğün görünümünü de düşünmek isteyeceksin. Sıradan, bohem bir görünüm mü yaratmak istiyorsun? Kısa veya orta uzunlukta bir duvak bu stili tamamlamaya yardımcı olur. Resmi ve sofistike tutmak mı istiyorsun? Daha uzun bir duvak tarzı, istediğin görünümü elde edecektir.

Duvak Ölçümü Nasıl Yapılır?

Gelin duvağının ölçüsünü almak, büyük gününde arzu ettiğin görünüme kavuşmak için önemli bir adımdır. Doğru bir ölçüm elde etmek için aşağıdaki bilgilere ihtiyacın olacak:

  • Ölçümlere yardımcı olacak bir arkadaş veya aile üyesi,
  • Tarak,
  • Cetvel veya ölçüm bandı,
  • Düğün gününde giyeceğine benzer yükseklikte olan ayakkabılar.

Uzun bir duvak giymeyi planlıyorsan, en doğru ölçüleri gelinliğini giyersen elde edersin, ancak bu durum şart değil. Benzer şekilde, saçını düğün gününde yapmayı planladığın tarza benzer bir tarzda kullanabiliyorsan, bu doğru bir şekilde yardımcı olacaktır.

Saç stilin, duvağının nasıl oturacağını ve duvağın ucunun nereye düşeceğini etkileyecektir. Büyük bir gelin topuzu planlıyorsan, duvağın topuzun üstüne oturması gerekebilir. Sonuç olarak, duvağın biraz daha kısa görünebilir.

Doğru uzunlukta bir duvak seçtiğinden emin olmak için, bir arkadaşın veya aile üyelerinden boyunu ölçmesini iste ve ne kadar uzunluğa ihtiyacın olacağı konusunda bir fikir edin.

Duvağı bir tarak ile saçına sabitle. Tarağının oturmasını istediğin noktadan (düğün saç stilini göz önünde bulundurarak) ve duvağın düşmesini istediğin noktadan ölçüm yap.