AnasayfaBlogLifestyleDüğün Stresi Cildini Nasıl Etkiler? Ne Yapmalısın?
Üzerinde straplez bir gelinlik bulunan ve açık renk koltukta oturan gelin, sola doğru bakarken sağ elindeki mendil ile gözyaşını siliyor.

Düğün Stresi Cildini Nasıl Etkiler? Ne Yapmalısın?

Günümüzde herkes stresli! Ancak düğün hazırlık sürecinde sadece kendi stresini ve partnerinin stresini değil, diğer insanların da stresini kontrol etmen ve sakin kalman gerekiyor. “Düğün stresi ile başa çıkmak” söylemesi kolay uygulaması zor olsa da eğer var olan stresi yönetemezsen düğün stresinin sana ve cildine büyük zararları olabilir. Düğün öncesi stres ile nasıl baş edebileceğin hakkındaki ipuçlarını paylaşıyoruz.

Hayatımızın Her Anında Olan Bu ‘’Stres’’ Nedir?

Stres ‘’vücudun bir ayarlama veya yanıt gerektiren herhangi bir duruma karşı tepkisi’’ olarak tanımlanıyor. Her birimizin stres durumunda tepkisi farklı. Stres sonucunda karamsar duygu durumu, yorgunluk ve uyku bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşıyoruz ancak bu durumun vücudumuza da etkileri var. Düğününde insanların sende en çok dikkat edeceği ve inceleyecekleri iki şey var. Birincisi adeta bir yıldız gibi parlayacağın gelinliğin, ikincisi ise gelinliğin içindeki cildin olabilir mi? Düğün hazırlıkları boyunca yaşadığın stres yaratan çeşitli olayların düğün gününde cildini kötü etkilemesini istemiyorsan buna karşı önlem almalısın.

Stresle Beraber Vücudunun İçinde Neler Oluyor?

Düğün stresinin cilde etkilerini genellikle kadınlar daha fazla yaşıyor. Stres cilt sağlığını kötü etkiliyor ama nasıl? Stresin vücudunun içinde nelere yol açtığını birlikte inceleyelim.

  • Sen stres altındayken hipotalamustaki nöronlar kortikotropin (CRH) hormonunu üretiyor.
  • Bu üretilen CRH hormonu kan dolaşımıyla beraber hipofiz bezine geçiyor ve kortizol üretimini artırıyor.
  • Kortizol vücudumuzda çok işlevi olan bir stres hormonu. Bu hormon metabolizmamızın düzenlenmesi, kan basıncı gibi farklı fonksiyonların düzenlenmesinde de kritik bir öneme sahip. (Yani özet olarak kortizol vücudumuzun belirli fonksiyonları için gerekli bir hormon.)
  • Stresli bir olayın sonrasında gelişen kortizol salınımı daha fazla ve uzun sürdüğünden vücudun da kendini zarardan korumak için yaptığı çaba ile bir dizi cilt semptomları ortaya çıkıyor.
  • Bu durum sonucunda da cildinde sorunların oluşmasına yol açıyor.

Biraz sağlık terimleriyle dolu bir açıklama olsa da bence anladın.  😍

Stresle beraber vücudumuza ne olur isimli bir animasyon görseli bulunuyor.

Stresin Etkisiyle Vücudunun Dışında Neler Oluyor?

Akne: Düğün elbiseni giymeden hemen ortaya çıkan sinir bozucu sivilcenin nedeni kortizol. Dermatologlar bu durumu artan kortizol salınımının yağın üretildiği yağ bezlerine bağlı foliküllerdeki yağ üretiminin artmasına yol açması olarak açıklıyor. Yani stresin yol açtığı kortizol salınımıyla beraber vücudunda daha fazla yağ üretiliyor ve cildinde sivilceye yol açıyor diyebiliriz.

Cildin Daha Yavaş Onarımı: Cildinde sivilce çıktıktan sonra onu ortadan kaldırmak için patlatmayı düşünüyorsun değil mi? Bu durum sadece iyileşmeyen, pişmanlığa yol açan bir sivilce yarasına yol açıyor. Senden ricamız düğününden önce ya da günlük hayatta sivilcelerini sıkmaman. Ellerini oradan uzak tut ve aynadan uzak dur. Stresle beraber vücudun kendini iyileştirme süresinin de uzadığını unutma. Stresliysen ve bu durum sivilceye yol açtıysa; işleri daha çok zorlaştırmak yerine, lekelerin görünümünü belirgin şekilde azaltmaya yardımcı olan çuha çiçeği yağından oluşan, aşırı kurumayı önleyen ve cilt hücrelerinin üst tabakasının sağlıklı kalmasına yardımcı olan yağlar kullanabilirsin. Bu yağlar aynı zamanda derini kurutmadan iyileştiriyor ve kabuk oluşumuna da engel oluyor.

Yakın plan çekimde ela renkli gözleri olan kadının gözleri kanlanmış olarak duruyor.

Yorgun Gözüken Gözler: Düğününde göz altında şişkinlik ve koyu halkalar olmasını istemezsin değil mi? Alt tarafı ufak bir olaydan büyüyen ve gelişen bir gerginlik diyoruz ancak vücudumuzda o anda ve sonrasında farklı etkiler meydana getirerek özel günlerimize de etki eden bir zincir oluşuyor. Düğün hazırlığında stresin elbette olacak, önemli olan bunu kontrol etmeyi öğrenmek. Eğer kontrol etmezsen düğününde makyaj teknikleriyle uykusuzluğunu gizlemeyi denesen de maalesef etkisi çok az olacak.

Kuru ve Mat Cilt: Stresle beraber salınan kortizoller asit üretimini yavaşlatarak vücudundaki su tutma kabiliyetinin azalmasına yol açıyor. Böylece cildin sürekli stresin de etkisiyle daha donuk ve susuz kalabiliyor. Bu durum cildinin cansız görünmesine yol açıyor, daha da fazlası yaşlanma sürecini de hızlandırıyor. Reçetemiz; bol su, az stres!

Stres Cilt Kanserine Sebep Olur Mu?

Stres direkt olarak cilt kanserine yol açmasa da cilt kanserini tetikleyici bir etmen olduğu çeşitli araştırmalarla destekleniyor. Ohio State Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalarda fareler üzerinde stresin kötü huylu cilt hücrelerinin gelişimini hızlandırdığını saptanmış. Bu konu hakkında Dr. Cassis, “Güneşin hala cilt kanserinin arkasındaki temel neden olduğu çok açıktır. Ancak stresin de bu konuda çok etkili olduğuna dair araştırmalar vardır." diyor. Seni korkutmak istemeyiz ancak ister düğün öncesi ister hayatın içinde, stresle başa çıkmak ve onu yönetmeyi öğrenmek sana büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

Düğün Stresi Neden Olur?

Düğünler kişinin hayatında büyük bir olaydır., birçok gelin adayının düğün günü ile ilgili stres ve endişe yaşaması şaşırtıcı değil. 

Müstakbel gelinler için başlıca düğün stresi nedenlerini inceleyelim:

. Mükemmel görünen ve hayalleri süsleyen gelinliği bulmak,

. Mükemmel mekan/salon ile anlaşmak,

. Konuk listesine karar verememek ve kara kara kimleri davet edeceğini düşünmek,

. Bütçeye belirlemek,

. Düğün yemek menüsü ve yemek seçeneklerini planlamak,

. Doğru fotoğrafçı veya kameramanı seçmek,

. Doğru orkestra veya DJ'i seçmek.

Düğün Stresinden Arınmak için Neler Yapabilirsin?

“Düğün stresi nasıl atılır” sorusunun yanıtını bulabilmek için; Stresin nasıl oluştuğunu, cildimizi hangi adımlarla etkilediğini ve cildini korumak için yardımcı olacak uzman önerilerini aktardık. Günlük hayatında gözlerinin içi gülen, herhangi bir sıkıntısı olsa bile mutlu olan her insan stresle nasıl başa çıkabileceğini öğrenen insanlardan oluşuyor. Bunun için genel bir reçete bulunmasa bile yardımcı olacak çeşitli şeyleri de unutmamak lazım. İşte bu noktada stres oluşumuna engel olamasak da evlilik öncesi stres yükünü hafifletecek ve vücudunu rahatlatacak önerilere sahibiz.

Yakın plan çekimde genç kadın gözleri kapalı bir şekilde elleri ile şakaklarını tutuyor.

Kafein Yerine Bitki Çayı: İş hayatımızda ya da günlük hayatta artık her birimiz bir kahve canavarına dönüşme yolundayız. Gün içinde sıklıkla duyduğumuz “Kahvesiz yaşayamam, benim tek ilacım kahve.” gibi sözler artık garip gelmiyor olabilir. Kişi başına ortalama kahve tüketimimiz bir Avrupalıya göre halen daha az olsa bile stresli bir günde farkında olmadan 5-10 fincandan fazla kahve tüketimiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Uzmanlar fazla kahve tüketiminin aşırı kafein alımı sonucunda anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Stresten kaçmak için yaptığın bir eylemin daha da kötü sonuçlar doğurmasını istemiyorsan kontrollü olmalı ya da stresli olduğun zamanlarda bunun yerine sakinleştirici etkisi olan doğal bitki çaylarını tercih edebilirsin.

Ruhunda Müzik ile Yer Aç: Müzik ruhun gıdasıdır sözünü biliyorsun değil mi? İşte tam da öyle! Gergin olduğun zamanlarda ruhunu gevşetmek için rahatlatıcı tarzda müzikler dinleyebilirsin. Bu hafif notalara sahip bir müzik olabildiği gibi en sevdiğin şarkı da olabilir. Gerisi sana kalmış….

Oturma odasında açık renk bir koltuk üzerinde oturan genç kadın müzik dinliyor. Kadının kafasında beyaz bir kulaklık ve elinde akıllı telefon bulunuyor.

Uyku: Düğün günü eğlenceli olmanın yanında sürprizlere açık ve biraz da yorucu olacak. Uykunu almak için kafandaki soru işaretlerini bir kenara koyup ılık bir duş almayı, farklı maceralara sürüklenmek için kitap okumayı ya da meditasyon yapmayı deneyebilirsin. Yeterli miktarda uyursan düğün gününde enerjik olmanın yanında stresini daha kolay kontrol altında tutarak cildinin kendisini yenilemesine izin vermiş olacaksın.

Çeşitli Egzersizler: Sen farkında olmadan sağlığını da olumsuz etkileyen stresin ruh halinin bozulmasının yanında bağışıklık sistemini de tehlikeye atıyor. Günlük hayatından özel günlerine kadar hayatın içinde olan stresini azaltmak için çeşitli egzersizler de yapmalısın.

Düğün Stresini Atman için Nelere Dikkat Etmelisin? yazımızı da hemen inceleyebilirsin.

-Koşu: Kafana takılan şeyler mi var? Bunları hallettiğini düşünsen bile kendini hâlâ gergin mi hissediyorsun? Bu durumda stresinden arınmak için ilaç gibi gelen bir şey var: Koşmak! Özellikle açık alanda ve mümkünse yeşillik bir alan içerisinde gerçekleştireceğin koşular vücudunu ve ruhunu stresten arındırmak için etkili bir yol.

Yeşillik bir alan içerisinde koşu yapan genç kadın gülümsüyor. Kadının üzerinde spor atleti ve tayt bulunuyor. Kadının saçları at kuyruğu şeklinde toplanmış olarak duruyor.

-Yüzme: Özellikle düğünden önce gerçekleştireceğin düzenli egzersizler zihnini boşaltmana yardımcı olacak; vücudunun kondisyonunu artırarak kaslarını da güçlendirecektir. Bu durum, kendini su ile buluşturunca daha etkili bir hal alacak. Düğün gününde ve öncesinde daha az yorulmana ve daha güçlü olmana yardımcı olacaktır.

Sana İyi Gelen Şeylerle Vakit Geçir: Genellikle insanlar stresten arınmak için yalnız kalmayı kısmen daha fazla tercih etseler de arkadaşların, ailen, (varsa) evcil hayvanın ya da doğa ile birlikte zaman geçirmek kaygının ve stresinin azalmasında çok etkili olacak. Buna bir alternatif olarak bazı insanlar ağaca sarılmak gibi farklı yöntemleri de deniyorlar. Denemekten zarar gelmez. Hadi, doğa ile enerjini dengele!

Koku ile Yolculuk: İnsanı rahatlatan bir başka şey de hayattaki kokular olabilir mi? Ruh haline iyi gelen, gevşemene yardımcı olan portakal ve greyfurt esanslı kokuların küçük ama ne kadar etkili olduğunu görünce şaşıracaksın. Banyo gibi kişisel yaşam alanlarına yerleştireceğin bu küçük ayrıntılar hiç beklemediğin anlarda sana iyi gelecek.

Açık renk plan üzerinde, beyaz bir tül ile sarılmış oda kokusu şişesi duruyor. Şişenin içerisinde tahta parçaları bulunuyor.

Güzellik Önerisi: Düğün fotoğraflarında güzel görünmeyi, cildinin doğal parlaklığının fotoğraflara yansımasını herkes istiyor değil mi? Bunun için sana küçük bir sır verelim. Düğünden en az 3 ay öncesinden her sabah glikolik asit ya da salisilik asit içeren, cildine zarar vermeyecek bir temizleyiciyle yüzünü temizlemeyi ihmal etme ve düğün fotoğraflarında sonucu gör.

Stres hayatımızın her noktasında. Ancak bazı küçük adımlarla ve bakımla beraber kortizol hormonunu ve cildinin dengesini stabil tutabilirsin. Unutmamalısın ki düğün ya da herhangi bir kutlama hayat arkadaşın ile gerçekleştirdiğin eşsiz bir şey. Karşılıklı aşk ve inanca sahip olduğun sürece bunun dışındaki şeylerin seni olumsuz etkilemesine izin verme!

invidza Yeni Nesil Video Davetiye

Nişan, gelin hamamı, bekarlığa veda partisi, kına gecesi ve düğün. Evliliğe giden bu yolda bu etkinlikler için davetlileri davet etmen ve katılım durumlarını öğrenmen gerekiyor değil mi? Tabii ki davet etmek için davetlilerine özel davetiye seçimi yapman, davetiyeleri bastırman, kişilere özel iletmen ya da kargolaman ve LCV bildirimlerini takip etmek için bir organizasyon şirketiyle anlaşman ya da kendin arayıp manuel takibini yapman gerekiyor. Biz yazarken yorulduk! 

Daha fazla strese girmek yerine invidza yeni nesil video davetiye servisi ile davetiye şablonları arasından beğendiğini anında seçebilir, kendine ve davetlilerine özel kişiselleştirebilir, davetlilerine hemen gönderebilir ve davetlilerinin katılım durumlarını detaylı olarak görüntüleyebilirsin. Bunları yaparken aynı zamanda zaman kazanma, tasarruf sağlama, davetlilerini özel hissettirme, iş yükünü azaltma ve doğayı koruma gibi ayrıcalıklara sahip olacaksın.

Az stresli ve bol eğlenceli bir düğün geçirmen dileklerimizle!

Mor ve mavi renklerden oluşan ara plan üzerinde " Yeni nesil video davetiye ve LCV servisi " yazıyor.