AnasayfaBlogLifestyleDüğün Stresini Atman için Nelere Dikkat Etmelisin?
Gelin, sağ elindeki siyah ajandaya doğru bakarken sol eli ile alnını tutuyor. Gelin stresli görünüyor.

Düğün Stresini Atman için Nelere Dikkat Etmelisin?

Düğüne hazırlık sürecinde, düğün stresinin seni düşündüğünden de fazla yıpratabileceğini biliyor musun? Her birimiz sevdiğimiz kişiyle hayatlarımızı birleştirmeye karar verirken mutlu bir evlilik amacıyla yola çıkıyoruz ancak hayatımızın en önemli günlerinden biri olan düğün öncesi yaşadığımız ya da yaşayacağımız düğün stresi bu güzel amacımıza zarar verebilir. Bu zaman aralığında yaşanabilecekler nelere yol açabilir? Günümüzde yapılan araştırmalara göre evlilik kararı veren her üç çiftten biri düğün hazırlıkları sırasında ilişkilerini sonlandırmaya karar veriyor.

Bu zorlu süreçte problemlerle başa çıkabilen ve süreci başarıyla yönetebilen her çift ilişkilerini koruyarak mutluluğa adımlarını atacaktır.  Çok da korkmaya gerek yok. Uzmanlar bu durumu evlilik öncesi sendromu diye nitelendirmektedir. Evlilik hazırlığı yapan çiftler hem bireysel hem de partneriyle uyum halinde dikkat edecekleri belirli noktaları öğrenip, uyguladıkları zaman bunların olumlu etkilerini görmektedir.

Düğün Hazırlık Döneminde Yaşanan Düğün Stresinin Evliliğe Etkileri Olur Mu?

Düğün öncesi yoğun hazırlık döneminde partnerinle düğün stresinin verdiği etkiyle tartışabilir, ilişkiye zarar verebilirsiniz. Bu durumu zaman geçmeden çözüme kavuşturmak gerekiyor. Zamanında çözüme ulaşmamış ve kapanmamış konular herhangi bir tartışmada tekrar gün yüzüne çıkabilir, denizdeki dalga gibi büyüyebilir ve evliliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir riski göze almak yerine problem karşısında iki tarafın da çatışmayı çözmeye yanaşması gerekiyor. Yapılan bir yanlışı göz göre göre savunmaktan, karşındakini suçlamaktan kaçınmalısın.

Bu yazımızda düğün stresini nasıl atacağına, düğün öncesi nelere dikkat etmen gerektiğine ve düğün öncesi rahatlaman için alternatif yollara değinerek bu süreci daha kolay geçirmene ve düğün stresine karşı önlem almana yardımcı olmaya çalışacağız.

Yakın plan çekimde adam, kadının ellerini avuçları içinde tutuyor.

Çift Olarak Düğün Stresinden Kaçınmak İçin Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Düğün yaklaşırken stresli hissetmek oldukça doğaldır. Yemek, mekan ve herkesin etkinlik hakkında nasıl hissedeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu günün başka biri için değil, siz ve eşiniz için olduğunu unutmamak önemlidir. Başkalarının ne düşündüğü hakkında endişelenmemek imkansız görünebilir, ancak bu düşünceleri kabul etmeye ve olumsuz düşünceleri bırakmaya çalışmalısınız. Bunu yaptığınızda, özel gününüzde çok daha iyi vakit geçirebilirsiniz. Sadece birkaç ipucu ve püf noktaları ile düğün stresini atabilir ve özel gününüzün tadını çıkarabilirsiniz.

  • İletişiminizi Güçlendirmeye Önem Verin: Partnerinle birbirinizi anlamanız ve destek olmanız çok önemli. Aranızdaki iletişimi bu dönemde daha da geliştirmeniz oluşabilecek fikir ayrılıklarındaki düğün stresini önemli ölçüde azaltacaktır. Bunu sağlamak için birbirinize istek ve arzularınızı çekinmeden söylemelisiniz. Karşı tarafın bilmediği bir soruna karşı çözüm geliştirilemeyeceğinden açık sözlü olmak ve sorunları birlikte değerlendirmek sonradan oluşabilecek gerginlikleri engelleyecektir. Stresle baş etmede birbirinize destek olun.
  • Sakin ve Mantıklı Şekilde Gözden Geçirin: Biliyorsun ki her çift evlilik öncesindeki gereksinimlerimizi karşılarken en iyisini almak ve en güzelini yaşamak ister. Ancak bazı zamanlarda her birimiz mantıklı düşünemeyebiliyoruz ve bazı noktaları takıntı haline getiriyoruz. Bu durumda önemli olan beklentilerinizi sakin ve mantıklı bir şekilde gözden geçirmeniz. Mümkün olmayacak ya da zarar verecek beklentilerden vazgeçmelisiniz.
  • Ailelere Eşit Mesafede Olmaya Çalışın: Ailelerin farklı istek ve arzuları olabilir. Bu durumda çiftler iki tarafa da eşit mesafede bulunmalıdır. Bu kritik noktaları önceden konuşup tek bir dil ile iki tarafa da açıklamak aileden kaynaklanan sorunları engelleyecektir.
  • Kararları Birlikte Verin: Arkadaşlardan ya da aileden fikir almak ne kadar farklı ve heyecan verici olsa da işler son kararı almaya geldiğinde ne olursa olsun birlikte hareket edilmelidir. Böylece iki taraf da birbirine verdiği değeri korumuş olacaktır.
  • Bütçe Planını Birlikte Yapın: Konuşulması gereken en önemli konu bu organizasyon için sahip olduğunuz bütçenizdir. Tekne düğünü gibi muhteşem bir düğün hayal edebilirsiniz ancak işe başlamadan önce gerçekçi bir bütçelendirme planı yapmanız gerekiyor. İlk adım olarak ne kadar harcayabileceğinizi belirledikten sonra harcama kategorilerine ayırarak ne kadarlık bir bölümünü düğün, balayı ya da diğer harcamalarda kullanabileceğinizi yola çıkarken belirlemek hazırlık sürecinizi iyi yönetmenizi sağlar. Birbirinizin isteklerine saygı duymalısınız; ancak bütçeye zarar verilmemesi adına istekleri tepe noktasından biraz da aşağıya çekmek evliliğe hazırlık aşamanızda fayda sağlayacaktır.
  • İşleri Son Ana Bırakmayın: Nikah davetiyesi, nikah şekeri, düğün davetiyesi, gelinlik, damatlık, düğün salonları belirleme vb. işleri son ana bırakmayın. Özellikle davetli listesini oluşturma, davetiye seçimi ve davetiye gönderimi aşamaları oldukça sıkıcı olabilir.

Davetiye listesini hazırlama konusunda detaylı bilgi almak, hızlı ve verimli bir şekilde hazırlamak için " Düğün Davetli Listesi Nasıl Hazırlanır? " blog yazımıza hemen göz atmalısın! 

  • Sevginizi Hatırlatıcı Şeyler Yapın: Eğer düğün stresinden kaynaklı çatışmaların sayısı artıyorsa; düğün öncesi hazırlıkları düşünmeden, telefonlarınızı belirli bir süre kapatarak sessiz ya da huzurlu hissettiğiniz bir yerde baş başa zaman geçirin. Bu süre içerisinde düğününüzden değil evlilik kararınızdan, ilişkinizden ve sevginizden konuşun.
  • Alternatif Yolları Deneyin: Her işi beraber yapsanız, planlasanız dahi omuzlarınızdaki yükün gün geçtikte arttığını düşünüyorsanız en iyi yöntem bir düğün organizatörü tutmaktır. Organizatörler gelin-damat gibi duygusal düşünmeyip işe profesyonel olarak yaklaşacakları için aile baskısı gibi düğün stresine yol açacak durumlardan uzak olurlar.

Oturma odasında sol koltukta oturan genç kadın, karşısındaki koltukta oturan genç adama bakıyor. Adam kadına bakarken gülümsüyor.

Bireysel Olarak Düğün Stresinden Kaçınman İçin Nelere Dikkat Etmelisin?

Düğün gününün bir çiftin hayatındaki en önemli günlerden biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak düğününüzü planlamak stresli olmak zorunda değil. Yapabileceğiniz en iyi şey, baştan organize olmak, küçük şeylerle ilgilenmek ve bunlar olurken rahatlamaya, eğlenmeye çalışmaktır!

Kendini uykudan veya başka herhangi bir şeyden çok düğün detayları hakkında endişelenirken buluyorsan, endişe ve depresyon belirtileri gösteriyorsan, o zaman bir tür "düğün stresi" yaşıyor olabilirsin. İşte, düğün stresiyle başa çıkmanın bazı yolları:

  • Olumluya Odaklan: Düğün günü öncesi dönemde karşına çeşitli aksaklıklar çıkacak, mükemmeliyetçi düşünce tarzın varsa bu aşamada dikkatli olman gerekiyor. Olumlu fikirlere odaklan, olumsuz gelişmelere üzülmek ya da stres olmak yerine, sorunlara sakin bir şekilde çözüm düşünmelisin.
  • İşleri Önem Derecesine Göre Sırala: Yapılacak işleri belli bir zaman öncesinde önem derecesine göre belirle ve zamanını iyi programlamaya dikkat et. İyi planlamadığın ve son dakika aklına gelen gereksinimlerin seni strese sokacaktır.

Düğün hazırlıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiye " Düğün Nasıl Yapılır? " blog yazımızdan ulaşabilirsin.

  • Yardım Almaktan Çekinme: Birlikten güç doğar! Sorunlarınla nasıl baş edeceğini bilmiyorsan bu konuda partnerin, ailen, arkadaşların ya da profesyonel yardım istemekten çekinme.
  • Önlem Al: Bir ihtiyacınla alakalı bir yere gitmen gerekiyorsa var olan gerginliğini artırmamak için trafik yoğunluğunun az olduğu saatleri seç, randevu alarak işlerini halletmeye önem ver, zaman kaybetmemek için öncesinden tekrar teyit et.
  • Araştırmaya Önem Ver: Yapacağın araştırmaların sonucunda sık sık karar değiştirip oluşan şüphe ile stresini artırmamak için doğru karar verdiğinden emin olmalısın. Bunun için detaylı araştırma yapmayı ve o konuda deneyim sahibi insanların da fikirlerini almayı ihmal etmemelisin.

Düğün konseptinden emin değilsen ve farklı önerilere ihtiyacın varsa Mutlaka Görmen Gereken 8 Farklı Düğün Konsepti " blog yazımız tam sana göre.

  • Kötü Hissettiren İşlerle İlgili Liste Oluştur: Kötü hissettirdiğini düşündüğün, sana zor gelen ancak yapılması gereken işlerden oluşan 3 sütunlu bir liste oluştur. Bu listede ilk sütuna yapılması gereken işi, ikinci sütuna seni neden kötü hissettirdiğini ve üçüncü sütuna da bu sıkıntının üstesinden gelmen için nelere ihtiyacın olduğunu not al. Sorunun sebebini bulmadan çözümünü bulmak çok zor olacağından bu liste sorunlarını belirlemek için sana katkıda bulunur. Hatta yazılı bir danışman gibi sana iyi hissettirerek düğün stresinin azalmasında katkıda bulunacaktır. 
  • Alkali Su İç: Alkali su bedenini arındırır ve rahatlatır. Sen farkında olmadan gerginliğini azaltarak düğün stresinin azalmasına yardımcı olur.
  • Gerginliği Azaltmak için Evlilik Danışmanlığı: Düğünden önce hem evlilik hayatına adım atmanın verdiği stres hem de günden güne artış gösteren gerginliğini çözüme kavuşturmak için evlilik danışmanlığı hizmetlerinden yardım alabilirsin. Bu alanda uzman olan terapistler içinde bulunduğun durumu analiz ederek doğru adımları atmanda yol gösterecektir.

Saçlarını at kuyruğu şeklinde toplamış ve oturma odasındaki koltuk üzerinde oturan kadın, sağ eli yumruk şeklinde iken ağzını kapatarak düşüncelere dalıyor.

Düğün Stresini Atmak İçin Bir Alternatif; Yoga

Düğün sürecinde gelinlerin çoğu kendini stresli bir sürecin içerisinde buluyor. Düğün hazırlıklarının uzayan listeleri, kişisel gereksinimler ve dahası bu süreçle baş edemeyeceğini düşündürebilir. Hatta bu dönemde düğün stresinden kilo alabilir ya da kilo kaybedebilirsin. Bu durumlar senin sağlığın için tehlike oluşturacağından öncelikle kendine dikkat etmekle işe başlamalısın. Bunları yapmakta zorlanıyorum ya da sağlığıma zarar veriyor diyorsan o zaman bu süreci daha verimli atlatmana yardımcı olacak yollara başvurmalısın. Bu yollardan birisi ise düğün hazırlık sürecinde yoga.

Düğün stresi içerisinde genellikle kilo alan gelinler şok diyetlerle düğüne kadar kilo vermeye çalışıyor ve belirli oranda hızlıca kilo kaybediyorlar. Ancak dengesiz ve yetersiz beslenmeyle beraber bu yola başvurursan seni daha da kötü bir noktaya getirebilir. Onca yapılması gereken işin arasında hızlıca verdiğin kilolar tüm bağışıklık ve sinir sistemine zarar vererek seni zayıf düşürebilir. Düğüne karar verdikten ve hazırlıklara başladıktan sonra düğün stresine karşı önlem almak için belirli saatlerde yogaya yer verebilirsin. Yoga ile bedenini esnetip güçlendirirken aynı zamanda ruhunu ve sinir sistemini sakinleştirebilirsin.

Düğün Öncesi Yoganın Faydaları Nelerdir?

Düğün öncesi süreçte yapacağın yogayla beraber bedenin ve ruhun doyuma ulaştıktan sonra daha rahat olacak ve doymak için yiyeceklere mahkûm olmayacak ya da düğün stresinden boğulmayacaksın. Bu kadar koşturmanın arasında yogaya ayıracak zamanım yok, nasıl yapacağım dediğini duyar gibiyim. Ancak, hayatını iyileştirme ve geliştirmeye yardımcı olacak adımlar için kendine zaman ayırman gerekiyor.

Düğün stresinin artacağı muhtemel olan bu dönemde bedenini ve nefesine kulak vererek kendine vakit ayırman düğüne hazırlık sürecindeki stresi atmana yardımcı olacak; seni ve ilişkini koruyacaktır. Sadece kadınlar mı düğün stresi yaşıyor dediğini duyar gibiyim. Tabii ki de hayır! Bunun için yoga salonlarında partnerler için düzenlenen yoga seanslarına katılabilir, el ele vererek düğün stresinden arınabilirsiniz.

Kadın ve erkek etrafı boş olan bir salon içerisinde, yoga matı üzerinde sırt sırta vererek yoga yapıyorlar.

Düğün Öncesinde Nasıl Beslenmeli, Nelere Dikkat Etmelisin?

Düğün gününe kadar yoğun bir maraton koşusuna benzeyen yorucu aşamalardan geçtiğini biliyoruz. Ancak bugünü özel kılan ana etmen senin ve partnerinin isteği doğrultusunda hayatınızı birleştirirken sevdiklerinizle beraber kutladığınız bir organizasyon olmasıdır. Yoga yazımızda bahsetmiş olduğumuz üzere düğün gününe kadar vücudunu şoka uğratacak diyetler yapmak sadece bedenine değil bu özel güne de zarar verebileceğinden dikkatli olmalısın. Kim düğününde zayıf görünmek yerine hasta gibi görünmek ister? Bu durumu yaşamamak için sana bazı beslenme önerilerimiz var.

  • Şeker, un gibi basit karbonhidratları hayatından çıkarmalısın. Bunlar yerine tahıllı, çavdarlı besinleri, taze meyve ve sebze ürünlerini tercih etmelisin. Vücudunun yağ depolamasının önüne geçmek için diyetinde mutlaka sağlıklı proteinlerin olması gerektiğini unutma.
  • Yeşil mercimek, havuç, brokoli gibi besinler içinde lif bulundurduğundan dolayı sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynarlar. Düğün stresin sindirim sistemini etkileyeceğinden düğün öncesinde bu tarz lif açısından zengin besinlerle beslenmelisin. Bu tarz besinlerin bir artısı da sindirim hızını düşürdüğü için kan şekerini dengeleyerek tokluk hissini uzatmaktadır.
  • Uzmanlardan sıkça duyduğumuz şeker ve tuz tüketimini sınırlandırmalısın. Düğün öncesi tüketeceğin şeker kilo almanı hızlandırır, tuz ise ödemi arttırır. Bu besinleri tüketimin seçmiş olduğun gelinlik ya da damatlığın dar gelmesine, stres seviyenin daha da artmasına yol açabilir.

Mutfaktaki yemek masasında oturan genç kadın, kendisine salata hazırlıyor. Yemek masası üzerinde salata tabağı, şık bir tabak içerisinde elmalar ve portakallar, taze sıkılmış portakal suyu ve salata malzemeleri bulunuyor.

Düğün Günü Nasıl Beslenmelisin?

Düğün gününe enerjik ve pozitif başlamak istiyorsan en önemli öğünün kahvaltı! Sağlıklı bir kahvaltı yapmayı ihmal etmemelisin. Gün içindeki kız alma gibi geleneksel adetler ve kuaför gibi hazırlık işlerin nedeniyle öğle yemeğine ayıracak vaktini muhtemelen bulamayacaksın. Bundan dolayı yanına bir sandviç alabilir ya da belirli bir zaman öncesinden yakın arkadaşlarından rica edebilirsin. Bu öğünü es geçersen eğlenceli koşuşturmalarında halsiz düşebilirsin.

Özellikle gün içerisinde sana enerji verecek fındık, badem gibi atıştırmalardan yararlanırsan enerjini artırmalısın! Özetlemek gerekirse düğün günü sabahı, öğlen vakti ve akşamı boyunca az ölçülerde ancak sık aralıklarla hafif, enerji veren besinleri ve bol sıvı tüketmelisin. En güzel ve en huzurlu düğün seninki olsun!